Bahan2:
- 4 liter air kacang soya (buat sendiri sbb xyah letak gula kalo nak wat tau fu fa)
- 11 gram Gypsum Powder
- 20 gram Cornstarch (tepung jagung)
- 1/2 cawan air
Bahan kuah:
Air gula merah
* masak gula merah dgn portion 1 gula: 1 air. Masak sampai gula nampak likat.
Cara2:
- Rebus air kcg soya hingga mendidih. (Rajin kacau semasa memasak utk mengelakkan jadi kerak)
- Bila dah mendidih, matikan api.
- Kemudian, masukkan Gypsum Powder & Cornstarch kedalam air.
- Bancuh sehingga sebati.
- Kemudian ambik bekas untuk letak tau fu fa
- Masukkan air bancuhan gypsum dgn constarch tadi
- Goyang2 kan bekas spy bancuhan tidak mendap.
- Kemudian, masukkan air soya yg baru lepas mendidih tu cepat2.
- Biarkan sehingga 15 minit.
Bila nampak bancuhan dah set, baru boleh di senduk dan dimakan dgn air gula melaka atau gula merah.
No comments:
Post a Comment