Pages

Sunday, October 25, 2009

I like Tau fu fa


Bahan2:

  1. 4 liter air kacang soya (buat sendiri sbb xyah letak gula kalo nak wat tau fu fa)
  2. 11 gram Gypsum Powder
  3. 20 gram Cornstarch (tepung jagung)
  4. 1/2 cawan air

Bahan kuah:
Air gula merah

* masak gula merah dgn portion 1 gula: 1 air. Masak sampai gula nampak likat.

Cara2:
  1. Rebus air kcg soya hingga mendidih. (Rajin kacau semasa memasak utk mengelakkan jadi kerak)
  2. Bila dah mendidih, matikan api.
  3. Kemudian, masukkan Gypsum Powder & Cornstarch kedalam air.
  4. Bancuh sehingga sebati.
  5. Kemudian ambik bekas untuk letak tau fu fa
  6. Masukkan air bancuhan gypsum dgn constarch tadi
  7. Goyang2 kan bekas spy bancuhan tidak mendap.
  8. Kemudian, masukkan air soya yg baru lepas mendidih tu cepat2.
  9. Biarkan sehingga 15 minit.

Bila nampak bancuhan dah set, baru boleh di senduk dan dimakan dgn air gula melaka atau gula merah.

No comments: