bahan2.
- kulit popiah 1 paket..
- minyak tuk mengoreng...
- gula pasir @ gula halus tuk sira(blh juga mesin gula biasa tuh)
- chopstik cina (tuk mengulung, sama ada yg kayu atau plastik)
- putih telur (tuk di sapu di hujung kulit popia, supaya melekat)
- gunting tuk memotong.
cara2.
- amik kulit popiah.
- gulung dengan menggunakan chopstik. (jgn gulung terlalu ketat, nnt susah nk kluarkan)
- keluarkan chopstik dr kulit popiah yg sdh di gulung.
- di akhir gulungan kulit popiah itu, sapu dgn putih telur supaya melekat.
- potong kecil2 kulit popiah mngikut citarasa anda.
- goreng popiah yang sudah di potong itu dgn myk yang panas (tp jgn terlalu panas, nnt cpt hangit).
- goreng shingga kekuningan.
- angkat n toskan.
- sejukkan sekejap.
untuk sira gula.
- gaulkan popiah yang sudah di goreng td dgn gula halus atau gula yang sudah di mesin.
- letak lam bekas kdap udara
- sedia untuk di jamu.
:: bagi yang suka pedas anda juga boleh gantikan sira gula dengan sira pedas::
p/s: selamat mencuba... blh juga menambahkan pendapatan...
No comments:
Post a Comment