Lunch td sempat masak gulai daging resepi dari mak aqu, sambil di perhatikan oleh mak... hehehe... klu der yg nak cuba, blh lerr... mudah jer...
bahan-bahan:
- rempah daging 1 paket (mengikut sukatan daging)
- daging 1/2 kg@1 kg (mengikut sukatan rempah yg di gunakan)
- gula melaka
- garam
- serbuk perasa
- santan
- cili boh
- rempah kasar (bunga cengkih,bunga lawang, kayu manis)
- kerisik
- 6 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 3 cm halia
- 3 biji kentang
cara penyediaan:
- panaskan minyak, selepas itu, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, dan rempah kasar, biarkan layu dan naik bau.
- masukkan 3 sudu besar cili boh dan rempah daging, kacau sehingga keluar minyak.
- masukkan daging, kacau dan biarkan daging tersebut seketika.
- masukkan santan, gula melaka, kerisik, garam dan serbuk perasa.
- biarkan ia empuk, masukkan ubi kentang dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
- sedia di hidangkan
nota:
* kentang untuk memekatkan kuah.
* kerisik memberi rasa dan warna yg menarik pada kuah tersebut.
No comments:
Post a Comment